Category: Sabah

THIS IS SABAH ❤️

“Walaupun keluarga famili ini masih kristian ,tapi anak anak mereka ada yang sudah islam.

Dan parents mereka tetap buat tahlil di rumah mereka kerana arwah tersebut merupakan anak kandung mereka baru meninggal dunia di Terengganu.Dan anak mereka sudah lama beragama islam.

Parents ini boleh dikatakan kuat dengan agama kristian kerana banyak kitab kitab di rumah.Tapi yang teruja, mereka tetap bersatu walaupun berlainan agama”.

– IPG Uzair

Dari fb post Amran Sopoh

Salam Jumaat Dan selamat berpuasa.

Mungkin Ada yg pelik dgn gambar Ni tapi bagi kami di MALAYSIA TIMUR ini adalah perkara biasa.

UTK REKOD.

Yg mengetuai bacaan tahlil tu ORG KELANTAN. Yg ambil pic tu ORG TERENGGANU Ada juga ORG JOHOR dari MALAYSIA BARAT.

ORANG SABAH DAN SARAWAK YG DATANG SEMENANJUNG UNTUK PERGI BERUBAT.CALL KITA OK

KALAU BUKAN KITA SIAPA?

Orang Sabah dan Sarawak ke mari Semenanjung untuk berubat. Call us. Kita provide free shuttle/ AMBULANCE dari KLIA ke mana mana hospital untuk mereka yang susah dan sakit.

Kalau bukan kita di Semenanjung bantu, nak tunggu siapa lagi siapa bantu? I WELCOME ALL OF YOU TO CALL US. Bila sakit dan sampai ke KLIA bukan mudah. RM 85 Grab untuk ke Hospital. Pergi balik sudah RM 170. Tak usah risau. Kami bagi shuttle free. Kamu boleh simpan RM 170 untuk belanja makan.

KAMI SENTIASA AKAN MENUNGGU KAMU BILA KAMU PERLU….

Call kami di 018 2683999/ 019 2316666.

Kalau perlu penginapan untuk saudara yang sakit, boleh lah tinggal di rumah kami . BAYAR RM 1 satu malam.

Free shuttle juga akan di sediakan semasa kamu di rumah RM 1 untuk berulang alik ke hospital. Makan dan minum pun di sediakan percuma. Kena lah masak sendiri.

KALAU BUKAN KAMI SIAPA LAGI… KALAU BUKAN KINI,BILA LAGI…..

WE LOVE ALL OF YOU. WE ARE A BIG FAMILY.

[TERKINI] 👇👇👇 Pengumuman polisi terbaru mengenai Cermin Gelap ‘tinted glass’ oleh Menteri Pengangkutan Malaysia Anthony Loke

PUTRAJAYA, 7 Mei 2019 – Menteri Pengangkutan, YB Loke Siew Fook mengumumkan pindaan ke atas peraturan baru lapisan filem atau cermin gelap ke atas kenderaan motor dalam satu sidang media di Kementerian Pengangkutan Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, peraturan yang sedia ada menetapkan ketelusan cahaya tampak bagi bahagian cermin hadapan kenderaan adalah 70%, bagi cermin sisi kiri dan kanan adalah 50% manakala cermin sisi kiri dan kanan serta cermin belakang penumpang adalah 30%.

Pindaan yang terbaharu adalah ketelusan cahaya tampak menerusi cermin sisi kiri dan kanan penumpang serta cermin belakang kenderaan boleh dikurangkan daripada 70% manakala cermin hadapan dan cermin sisi kanan dan kiri pemandu masih kekal seperti sedia ada.

Tambahnya lagi, kebenaran ini hanyalah untuk kenderaan motor milik persendirian sahaja. Kenderaan motor yang didaftar dan digunakan untuk pengangkutan awam dan barangan, kadar ketelusan cahaya tampak tidak boleh kurang dari 70%.

Bagi yang ingin menggunakan cermin yang lebih gelap dari peraturan yang dimaklumkan, boleh membuat permohonan atas sebab-sebab khusus seperti faktor keselamatan atau faktor kesihatan.

Beliau turut memaklumkan, bagi setiap permohonan yang dikemukan di atas faktor keselamatan akan dikenakan fi sebanyak RM50 bagi dan setiap permohonan yang lulus akan dikenakan fi sebanyak RM5,000 bagi dua (2) tahun. Individu yang telah diluluskan penggunaan cermin lebih gelap hendaklah memohon semula apabila tempoh sah laku tamat dan akan dikenakan fi yang sama dalam setiap permohonan.

Bagi permohonan pengecualian di atas faktor kesihatan hendaklah mendapatkan pengesahan bertulis daripada pakar perubatan Kerajaan dan akan dikecualikan daripada sebarang kenaan fi.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Malaysia, YBhg. Datuk Mohd Khairul Adib bin Abd Rahman, dan Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan Malaysia, YBhg. Dato’ Sri Shaharuddin bin Khalid.

Jom ikuti media sosial rasmi JPJ untuk perkembangan terkini.

#JPJMalaysia

#DigitalisasiKeArahIntegriti

#infoJPJ

#aduanJPJ

#soalanJPJ

#viralJPJ

Facebook: Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia

https://www.facebook.com/jabatanpengangkutanjalanmalaysia/

Twitter: JPJ_Malaysia

Instagram: JPJMalaysia

https://www.instagram.com/jpjmalaysia

Youtube: JPJMalaysia

https://www.youtube.com/user/portaljpj

PERSIAPAN UNTUK OPEN DAY KD GAGAH SAMUDERA DAN KD TEGUH SAMUDERA PADA 05.05.19 DARI JAM 9 PAGI KE 6 PETANG DI PERLABUHAN PENDING KUCHING

Hari Terbuka KD GAGAH SAMUDERA & KD TEGUH SAMUDERA

Lokasi: Pelabuhan Kuching, Pending.

Tarikh: 5 Mei 2019.

Jam: 9 pagi hingga 6 petang.

Antara program semasa Hari terbuka Kapal TLDM:

1. Taklimat pengenalan kapal dan sesi lawatan kapal.

2. Jualan cenderamata kapal/TLDM.

3. Pertandingan Karaoke.

4. Pertandingan mewarna kanak2.

5. Flashmob dance oleh krew kapal.

6. Taklimat Rakan Maritim (RAKAM) dan aplikasi telefon pintar Kesedaran Keselamatan Komuniti Maritim (K3M).

7. Sunset Ceremony.

FOTOS bersama media pagi tadi.

(04.05.19)