Category: Kapit

MOTOSIKAL BERTEMBONG DGN LORI DI JALAN BUKIT GORAM KAPIT😒

Seorang penunggang motosikal cedera selepas terlibat dalam kemalangan dengan sebuah lori di Jalan Bukit Goram, Kapit di sini petang tadi.

Menurut jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Bomba Negeri Sarawak, Zian Azizi berkata, sebanyak 10 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kapit diketuai oleh PBK II Perita anak Jepai di kerahkan ke lokasi setelah menerima panggilan berkaitan kejadian pada pukul 3.03 petang.

Katanya, kemalangan melibatkan sebuah motosikal dan sebuah lori bertembung dari arah bertentangan. Penunggang motosikal di kenali sebagai Ho Yong Chiew, 31, cedera dan di bawa ke Hospital Kapit oleh pihak Ambulan.

β€œManakala pemandu lori tiada mengalami sebarang kecederaan dan operasi ditamatkan pada 3.26 petang,” tambahnya lagi ketika dihubungi SE petang ini.

-wiraalam-SA

MAYAT DIJUMPAI DI LERENG BUKIT DGN AKAR POKOK TERJERUT DI LEHER MANGSA😒

Menurut jurucakap Pusat Gerakan Operasi Bomba Sarawak,operasi SAR bermula kelmarin 02.05.2019 dan pencarian bermula dari lokasi di mana kesan darah ditemui sehingga ke radius 700 meter.

Mangsa akhirnya ditemui oleh pasukan SAR di lereng bukit dalam keadaan leher terjerut pada akar pada jam 5 petang.

Perjalanan membawa mangsa ke kem Ng. Gaat diteruskan dan telah sampai ke kem pada jam 12tgh malam tadi.

Operasi seterusnya membawa mangsa ke Kapit dan operasi ditamatkan pada 8.30 pagi tadi (03.05.2019)

KRONOLOGI KEJADIAN

Pada 30.04.2019 (6 pagi)

seramai 10 orang pekerja sebuah syarikat telah masuk ke kawasan hutan Melatai Ulu Kapit untuk membuat penandaan kayu.

Pada jam lebih kurang 12 tengahari semua pekerja telah kembali semula ke kem kecuali seorang kontraktor bernama Kenek Antok. Pada jam 3 petang gerakan mencari telah dijalankan di kawasan hutan tersebut dan telah menjumpai sebuah beg dipercayai milik kontraktor berkenaan serta terdapat kesan darah di kawasan berhampiran.

β€œSEKOLAH SAYA SK NANGA PELAGUS KAPIT SUDAH 13 HARI BERGELAP TANPA GENSET” 😒😒 – HISYAM ARIS

Thanks kepada kawan2 dan ahli keluarga serta warga KPM yang sentiasa mendoakan kami. Kami okay di sini cuma kami minta tindakan cepat saja.. xlama lagi Ramadhan.. hehee.. kami tak merungut cuma ni saja platform kami ada utk meluah.. maaf jika ada yang rasa kami mengada2 πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

Sekadar berkongsi pengalaman sahaja hehe

Kerana kesusahan kita, ada lagi yang diuji lebih susah 😘

Kami di pedalaman Kapit masuk hari ke-13 tanpa genset. πŸ†˜πŸ†˜ Persekolahan tetap diteruskan mcm biasa dan weekend saja dapat ke pekan bermalam. Malam hari di sekolah bergelap gelita bertemankqn lampu picit dan lilin.

hanya yang kiat jiwa emosi fizikal mampu ni bertahan tanpa elektrik. Nasib ada rumah yang ada genset sendiri leh tumpang charge handphone. Satu sekolah bergelap 7 hari. Maka banyak2 bersyukur atas dugaan Nya.. πŸ™πŸ»πŸ™πŸ» aminnn..

janganlah pernah mempersoalkan kenapa pertukaran ini amat penting bagi kami.. kelas tetap on mcm biasa walaupun xde elektrik. πŸ”›πŸ”› Malam bergelap utk solat dan semua dalam keadaan yg tidak selesa πŸ˜…πŸ˜… semoga semua mendoakan yg baik3 utk kami di sini aminnn. Alhamdulillah Allah masih memberikan kami senyuman di sini tanpa rungutan dan keluhan.. πŸ˜˜πŸ˜˜β˜ΊοΈπŸ˜πŸ˜„πŸ˜‰

Thanks a lot to our GB, Mr Harrison Dom Langi provided small genset for us to charge powerbankπŸ€ͺ nasib masih juga dapat guna internet. Xla bosan sangat tunggu masa. πŸ˜…

2014 penah berpuasa penuh tanpa elektrik hehe.. tetap juga kami kuat tanpa elektrik air dan line telefon..

2015-2018 – genset dapat berfungsi satu sahaja dan kami survived lagi. Apa ada hal sebab niat satu aje semoga Allah permudahkan urusan rezeki kami..

2019 – genset kritikal πŸ€ͺπŸ€ͺ pun masih tersenyum. Benda boleh senyum kenapa nk nanges kan πŸ€ͺ

semoga segala laluan dan urusan kami dipermudahkan aminn.. semangat masih tinggi πŸ€ͺπŸ€ͺ hati je remuk sket xpe.. tulah pengorbanan guru2…. moga2 menjelang 2020 kite semua diambil peduli kebajikannya aminnnn

Hari ke-8 tetap kem kepimpinan di sekolah dapat diterukan dengan jaya alhamdulillah.. mnta semua kawan3 guru doakan kami heheh πŸ€—πŸ˜πŸ˜˜

Majoriti guru di sini 5-7 tahun berasa pengalaman di pedalaman. Alhamdulillah πŸ€—πŸ˜˜

Harap2 cepatlah genset kami dibaiki aminnn

Happy Teacher’s Day in advanced from us

πŸ’‹πŸ’‹

Pasti ramai yang memberi semangat dan dorongan tapi come on its 2019, isu macam ni patut mendapaf perhatian Menteri2. Kawan2 sudah mengemel surat kepada Jabatan2 n pihak Menteri.

Satu je hadiah Hari Guru yang kami minta. Prasarana di pedalaman seperti genset ini diutamakan. Sedangkan kita sejam dua xde elektrik pun mst kita xtahan kan. Ni berhari2 πŸ€¦πŸ»β€β™‚οΈ

Kepada #JepakHoldings cepat2 sket hehe

Kani tidak menyalahkan mana mana pihak cuma kami mengharapkan tindakan yang sewajarnya. In sha allah

Hey please dont worry about us here, we still can working, smiling and laughing at the moment hehe πŸ’‹

Bukan kami sedih ni tau, sekadar berkongsi pengalaman saja hehe.. peace ✌🏻✌🏻✌🏻

Tweet dr Dr Maszlee ada replied dah. Alhamdulillah mengharapkan ada sinar nanti aminnn

Please tiada percaturan politik. Tujuan saya hanya untuk anak anak pedalaman sahaja πŸ˜”πŸ™πŸ»

DARI FB POST HISYAM ARIS