BOT TUNDA MEMBAWA BARGE DITAHAN

TANJUNG MANIS, 7 Januari – Maritim Malaysia, Zon Maritim Tanjung Manis telah menahan sebuah Bot Tunda dan Barge di kedudukan lebih kurang 1.3 Batu Nautika Barat Daya Tg. Jerijeh. Bot tersebut ditahan kira-kira pada jam 2.20 petang.

Ketika sedang melaksanakan Rutin Rondaan Harian, pihak Maritim Malaysia telah mengesan sebuah Bot Tunda dengan Barge yang sarat dengan muatan Batu Kelikir dalam keadaan yang mencurigakan.

Hasil pemeriksaan mendapati; bot tersebut disyaki telah melakukan kesalahan di bawah Akta Kastam 1967 iaitu gagal mengemukakan Pas Pelepasan Pelabuhan atau “Port Clearance” semasa pelayaran.

Krew bot berkenaan adalah terdiri daripada 5 orang daripadanya adalah warga tempatan dan 4 orang lagi adalah warga India yang memiliki passport dan dokumen pengenalan diri yang sah.

Pengarah Zon Maritim Tg. Manis, Komander Maritim Mohd Ariz bin Md Kassim berkata, pihaknya amat komited dan akan terus mempergiatkan usaha pemantauan serta rondaan yang berterusan bagi memastikan sebarang aktiviti yang melanggar atau menyalahi undang-undang di laut dapat dibendung serta dibenteras dengan sewajarnya.

Sebarang pelakuan salah laku serta kesalahan jenayah ataupun pencerobohan zon menangkap ikan di laut, pengadu bolehlah membuat aduan dengan menghubungi terus Bilik Operasi, Zon Maritim Tanjung Manis di talian: 084-613292/084-613293 atau MERS 999 (24 jam).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.