Dua tokan syabu antara yang ditangkap di Samarahan

Kota Samarahan – Seramai 17 individu termasuk tokan dan remaja seawal usia 13 tahun ditahan dalam Operasi Perdana Siri 2/2019 yang dijalankan oleh AADK Kota Samarahan.

Operasi tersebut yang dijalankan selama 3 hari bermula 23 Julai lalu melibatkan pegawai dan anggota penguatkuasa AADK Kota Samarahan diketuai oleh En. Muhammad Nuhairi Bin Boll Kassim telah menjalankan pemeriksaan ke atas seramai 28 individu di beberapa lokasi panas sekitar Kota Samarahan dan Asajaya hasil darpada risikan dan maklumat yang diterima.

Dalam satu serbuan di port sawit di kawasan Kota Samarahan, pihak AADK telah menahan 6 lelaki tempatan termasuk 2 tokan dadah melibatkan rampasan dadah jenis Syabu jumlah keseluruhan sebanyak 40.9 gram. Kes selanjutnya diserahkan kepada pihak BSJND IPD Kota Samarahan dan disiasat bawah Sek. 39(A)(2) ADB 1952 & Sek. 12(2) ADB 1952.

Manakala 15 lagi kes tangkapan melibatkan 15 orang lelaki tempatan pelbagai bangsa berusia lingkungan 13 hingga 43 tahun disiasat bawah Sek. 3(1) Akta Penagih Dadah (Rawatan & Pemulihan) 1983. Kesemua kes positif dadah jenis Methamphetamine.

Pihak AADK akan terus giat menjalankan operasi penguatkuasaan bagi membanteras aktiviti penyalahgunaan dan penagihan dadah khususnya, di samping berkerjasama dengan jabatan – jabatan dan rakan strategik yang lain.

Sebarang maklumat berkaitan aktiviti penyalahgunaan dan penagihan dadah boleh disalurkan terus kepada pihak AADK.

#perangidadahhabishabisan

#masyarakatbangkitmemerangidadah

#munsikkitasapagikmunsikaritokbilagik

#andacubaandasengsara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s