SEDC SARAWAK SANTUNI PELAJAR PELAJAR DARI KELUARGA KURANG BERKEMAMPUAN

KUCHING – Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC Sarawak) telah mengadakan majlis amal “Gawai Raya” bersama pelajar pelajar sekolah rendah yang dikawasan Kuching dan Padawan.

Majlis yang dihadiri oleh lebih 100 pelajar pelajar dan guru guru mereka telah dirasmikan oleh Pengerusi SEDC Sarawak, Yang Berbahagia Tan Sri Datuk Amar Abdul Aziz Haji Husain yang diiringi oleh Pengurus Besar, Tuan Haji Abdul Hadi Datuk Abdul Kadir serta pegawai pegawai kanan dan para kakitangan.

Dalam ucapan beliau, Tan Sri Abdul Aziz berkata majlis amal itu telah memasuki tahun ketiga dan ianya bertujuan untuk meraikan pelajar pelajar yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan.

“Program ini adalah sebahagian daripada tanggungjawap sosial korporat atau CSR kami dan ia menunjukkan betapa komitednya SEDC Sarawak dalam mendampingi golongan yang kurang berkemampuan,” kata beliau.

Menurut beliau, terdapat banyak bantuan dan program amal yang telah diatur oleh agensi kerajaan negeri itu bersama anak anak syarikatnya yang melibatkan golongan yang memerlukan bantuan.

Beliau turut mengesa agar kakitangan SEDC Sarawak dan anak anak syarikatnya untuk meneruskan inisiatif dan aktiviti CSR dan tidak cuma melakukannya semasa musim perayaan.

“Semangat membantu golongan yang kurang berkemampuan perlu diteruskan demi menringankan beban mereka dan untuk memberi dorongan kepada ahli ahli masyarakat yang lain untuk memainkan peranan mereka dalam aspek kebajikan,” kata Tan Sri Abdul Aziz.

Pelajar pelajar yang terlibat di majlis Gawai Raya itu adalah dari ialah SK Jalan Haji Bolhassan, SK Tan Sri Haji Mohammad, SK Siol Kanan, SK RPR Batu Kawah, SK Pulo, SK Gita dan SK Bingyu di Padawan.

Semasa bulan Ramadan yang lepas, SEDC Sarawak bersama anak anak syarikatnya turut menyantuni hampir 200 orang kanak kanak yatim dari beberapa rumah kebajikan disekitar bandaraya Kuching and di Sri Aman.

Mereka telah diraikan dimajlis berbuka puasa dan sembahyang berjemaah di Hotel Grand Margherita Hotel dimana tetamu tetamu kehormat yang turut hadir termasuk Tuan Yang Terutama Yang Dipertua Negeri Sarawak serta isteri dan Ketua Menteri Sarawak serta isteri. Setiap kanak kanak turut menerima sumbangan duit raya yang disampaikan pada majlis yang diadakan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.