5 SEKELUARGA NYARIS MAUT APABILA KERETA HILANG KAWALAN LALU TERBALIK

Lima sekeluarga nyaris maut selepas terlibat dalam kemalangan kendiri di Jalan Airport Miri di sini petang tadi.

Bagaimanapun dalam kejadian kira-kira pukul 3.29 petang itu, kesemua mangsa dikatakan selamat dan hanya mengalami kecederaan ringan.

Komander operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Miri, Pegawai Bomba Kanan II (PKB II) Abg Muhammad Fhazil bin Abg Abdul Manaf berkata, kemalangan itu melibatkan sebuah kereta Proton Persona hilang kawalan lalu terbabas dan terbalik.

Katanya, kemalangan tersebut telah mengakibatkan kereta yang dinaiki lima sekeluarga itu dalam keadaan mengiring dan berlaku tumpahan minyak.

“Kesemua mangsa yang terdiri daripada 3 lelaki dan 2 perempuan telah berjaya dikeluarkan oleh pihak bomba,”tegasnya.

“Siasatan awal mendapati kereta yang dinaiki keluarga terbabit dari arah bandar menghala ke lapangan terbang cuba mengelak sebuah kenderaan pacuan empat roda yang keluar simpang kiri jalan, namun hilang kawalan dan terbalik.

Tambahnya lagi, mangsa yang cedera telah menerima rawatan awal oleh Pihak Ambulan serta Unit EMRS Bomba dan hantar ke Hospital Miri bagi mendapatkan rawatan selajutnya.

Operasi tamat pada jam 4.00 petang itu melibatkan sebuah Fire Rescue Tender (FRT) dan Jentera Perkhidmatan Penyelamatan Kecemasan atau Emergency Medical Res-Q Services (EMRS) dengan kekuatan tujuh anggota,”katanya.

-wiraalam-SA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.