3 BUAH RUMAH PEKERJA KILANG RANAP DI JILAT API AWAL PAGI TADI

Tiga buah rumah pekerja kilang kayu di Kuala Segan, Kemena Industrial, Bintulu dekat sini musnah terbakar awal pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2 pagi itu, ketiga-tiga rumah berkenaan terbakar 100 peratus.

Bagaimanapun, tiada laporan kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan berlaku.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bintulu, Timbalan Penguasa Bomba (TPgB) Mohamad bin Meramit berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada pukul 2.41 pagi.

Jelasnya, sepasukan 11 anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bintulu menggunakan dua buah jentera Fire Rescue Tender (FRT) dan sebuah jentera Emergency Medical Rescue Servis (EMRS) yang diketuai oleh Pegawai Bomba Kanan II (PBK II) Stephen kemudian bergegas ke tempat kejadian untuk melakukan operasi memadam kebakaran.

“Apabila tiba di lokasi kejadian, pasukan bomba mendapati api sedang marak membakar ketiga -tiga blok rumah pekerja yang mempunyai 100 unit kediaman.

“Pasukan bomba kemudian segera bertindak membuat operasi pemadaman bagi mengelak api merebak ke tiga lagi blok rumah yang berdekatan lain,” katanya di sini pagi ini.

Mohamad menambah, kebakaran tersebut berjaya dikawal dan kerja kerja pemadaman peringkat ‘overhaul’ sedang dijalankan oleh anggota bomba sehingga berita ini ditulis.

“Punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam proses siasatan,” katanya.

-wiraalam-SA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.