PASANGAN WARGA EMAS NYARIS RENTUNG APABILA RUMAH MEREKA RANAP DI JILAT API AWAL PAGI TADI

Sepasang suami isteri warga emas nyaris rentung apabila rumah kayu satu tingkat milik mereka musnah dalam satu kejadian kebakaran jalan Penrissen Batu 9, Kuching, di sini awal pagi tadi.

Kejadian itu mengakibatkan seorang lelaki warga emas 70-an, melecur pada tangan akibat disambar api semasa cuba menyelamatkan diri.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Batu Lintang, Timbalan Penguasa Bomba (TPgB) Di-Hata Gobel ketika dihubungi mengesahkan mengenai perkara terbabit dan berkata pihaknya menerima laporan daripada orang awam mengenai kejadian berkenaan pada jam 1.25 pagi.

Katanya, dua buah Fire Rescue Tender (FRT) serta sebuah jentera Pasukan Perkhidmatan Penyelamatan Perawatan Kecemasan atau Emergency Medical Rescue Services (EMRS) bersama 17 anggota termasuk Ketua Operasi Balai diaktifkan sejurus selepas menerima panggilan terbabit.

“Setibanya pasukan bomba dilokasi kejadian pada kira-kira jam 1.26 pagi keadaan rumah mangsa sudah hampri 100 peratus musnah dijilat api. Kebakaran tersebut turut memusnahkan sebuah kereta dan sebuah motosikal milik mangsa.

Anggota bomba segera melakukan operasi pemadaman dan mengambil masa kira-kira 20 minit untuk memadam kebakaran tersebut,” katanya di sini hari ini.

Tambahnya lagi, mangsa yang cedera telah dihantar ke hospital dengan EMRS Bomba, punca serta jumlah kerugian masih dalam siasatan dan operasi ditamatkan pada jam 2.50 pagi.

-wiraalam-SA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s