TINDAKAN TEGAS OLEH DBKU TERHADAP PREMIS2 PERNIAGAAN YG MEMASANG KANOPI TANPA PERMIT

KUCHING; 17 Mei 2019 (Jumaat) : Menjelang perayaan Hari Gawai dan Hari Raya yang bakal tiba tidak lama lagi, senario mendirikan kanopi di sepanjang jalan raya dan tempat parkir kereta semakin berleluasa. Keadaan ini telah menimbulkan ketidakselesaan kepada orang awam kerana pemasangan kanopi seumpama ini menyebabkan halangan laluan kenderaan dan kekurangan tempat letak kereta awam lebih-lebih lagi terdapat pemasangan tanpa kelulusan dan permit DBKU.

Pemasangan apa-apa struktur tanpa kebenaran dari DBKU merupakan satu kesalahan di bawah Section 22, Buildings Ordinance, 1994 seperti berikut :

Movable shed not to be erected without permission

22. Any person who erects or causes or permits to be erected, keeps or permits to be kept, on his land or the land which he occupies any movable shed or movable structure intended to act as a roof without the prior written permission of the local authority shall be guilty of an offence : Penalty, a fine of one thousand ringgit and the Court before whichthe person is convicted shall, on application of the local authority, make a mandatory order requiring such person to remove such movable shed or structure.

Dalam hal ini, DBKU telah mengenalpasti sebanyak 10 buah premis perniagaan yang telah memasang kanopi di tempat awam seperti jalanraya dan tempat letak kereta. Walaupun sebelum ini DBKU telah mengeluarkan notis kepada pemilik-pemilik  premis sebanyak 3 (tiga) kali untuk mendapatkan kebenaran atau membuka sendiri kanopi-kanopi yang dipasang tanpa kebenaran namun sehingga kini tiada sebarang pematuhan oleh pemilik-pemilik premis ke atas notis tersebut.

Oleh itu,  DBKU perlu mengambil tindakan tegas untuk membuka kanopi tersebut dengan kadar segera ke atas premis-premis perniagaan yang tidak mematuhi notis yang telah dikeluarkan dan ke atas sebarang pemasangan kanopi jualan baru yang didirikan di atas kawasan tempat letak kereta.

Untuk keterangan lanjut berkenaan perkara ini, sila hubungi IP Mazlan Ridzuan, Bahagian Penguatkuasa  di talian 082-442696.

#SayangiKCH

SheemaDean

Bahagian Perhubungan Awam

Dewan Bandaraya Kuching Utara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s