KD TODAK TLDM TAHAN BOT NELAYAN ASING

Kuching, 6 Mei 19 – Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah berjaya menahan sebuah Bot Nelayan Asing dipercayai dari Vietnam lebih kurang 60 batu nautika utara Kuching. Bot nelayan bersama 31 orang awak-awak serta tekong itu telah ditahan oleh Kapal Diraja (KD) TODAK pada pagi semalam.

Pegawai Memerintah KD TODAK Lt Kdr Ahmad Zaki bin Ismail TLDM berkata, bot tersebut telah dikesan menceroboh perairan negara dipercayai untuk melaksanakan aktiviti menangkap ikan secara haram. 

 

Siasatan awal mendapati kesemua awak-awak tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah serta dipercayai warganegara Vietnam. Bot beserta awak-awak tersebut diserahkan kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) untuk tindakan lanjut.

 

TLDM dalam kenyataannya memaklumkan “Meskipun berada di bulan Ramadan kapal-kapal TLDMkhususnya di bawah naungan Markas Pemerintahan Armada Timur akan terus melaksanakan rondaan demi memastikan sumber ekonomi negara dilindungi serta kedaulatan perairan negara sentiasa terpelihara“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s