7 BUAH SEKOLAH DI TATAU TERJEJAS TEROK AKIBAT KEMARAU : PKMD TATAU AGIH 4,378 KOTAK AIR MINUMAN

Bintulu 10 April 2019 – Sebanyak tujuh buah sekolah terjejas teruk akibat kemarau yang melanda Bahagian Bintulu sejak beberapa hari lepas.

Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah Tatau (JKM) telah mengagihkan bantuan awal sebanyak 4,378 kotak air minuman kekawasan terbabit dan Pihak BOMBA turut membantu dalam proses penghantaran air minum di kawasan jauh dalam kapasiti yang besar.

Sementara itu di daerah Tatau Sekolah-sekolah yang terlibat Sk Nanga Tau, Sk Kuala Muput, Sk Sg Bagian, Sk Rumah Kesing, Sk Kuala Annau, Sk Rumah Tayai, Sk Rumah Barau.

Menurut Pegawai Kebajikan Masyarakat Bahagian Bintulu Taddy Anak Ajin , Bagi memastikan penghantaran bantuan dapat dilakukan dengan cepat, JKM telah melakukan langkah yang proaktif dengan memastikan bekalan air dapat dihantar dengan kadar segera”.

“ Musim kemarau menyebabkan banyak kawasan terjejas sumber air terutamanya kawasan yang bergantung kepada punca air graviti (telaga)”.

Tambahan beliau lagi “penduduk yang terjejas kemarau hendaklah memaklumkan kepada pejabat kebajikan masyarakat terdekat bagi memastikan permohonan dapat diproses mengikut SOP yang telah ditetapkan”

Pihak kami juga mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua agensi yang terlibat dalam proses menyalurkan bantuan ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s